måndag 30 augusti 2010

Pulsskolan del 4

Hur fungerar kroppen- och varför är pulsen så bra att styra träningen efter. För att förstå varför hjärtat och pulsen är bra att använda som guide i din träning kan det vara bra att förstå hur den fungerar.
Kroppen är en fantastisk konstruktion. Den är ett resultat av det som naturen har skapat under tusentals år av evolution

Hjärtat – kroppens motor

Hjärtat är kroppens motor, det som får blodet att pumpa runt i kroppen. Hjärtat består i sin tur av fyra ihåliga utrymmen som omges av muskelväggar. Hålrummen kallas förmak och kammare och det finns två av varje, vänster och höger förmak respektive vänster och höger kammare. Hjärtmuskeln vidgas när den slappnar av. Då sugs det in blod i de olika hålrummen. När hjärtmuskeln sedan spänns och drar ihop sig pressas blodet från hålrummen och ut i de stora blodkärl som för blodet vidare. Det är dessa kontraktioner som kallas hjärtslag. Antalet hjärtslag under en minut kallas hjärtfrekvens. Vid varje hjärtslag forsar blod ut genom blodkärlen. Det är detta som är vår puls, den vi kan känna på de delar av kroppen där de stora blodkärlen är ytliga, till exempel i handleden eller på halsen.

Kretsloppen

De system i kroppen som transporterar syre kallas för det stora och lilla kretsloppet. I det lilla kretsloppet syresätts blodet. I det lilla kretsloppet ingår hjärtat, lungorna och blodkärlen. Hjärtats högra förmak tar emot syrefattigt blod. Via höger kammare pumpar hjärtat det syrefattiga blodet till lungorna där det syresätts. Denna syresättning sker i kapillärerna, det vill säga de små blodkärlen som omger lungblåsorna. När blodet har syresatts förs det vidare till hjärtats vänstra förmak.
Från det vänstra förmaket går blodet in i den vänstra kammaren som sedan pumpar blodet vidare ut i stora kretsloppet som även inbegriper musklerna. När blodet förs till in i de arbetande musklerna överförs syret till muskelcellerna via kapillärerna som är de minsta blodkärlen vi har. Det nu syrefattiga blodet förs sedan tillbaka till höger förmak via blodkärl och kretsloppet börjar om igen.
För att kunna arbeta under längre tid måste det finnas tillgång till syre så att det kan bildas energi i muskeln. Ju högre intensitet vi arbetar med, desto mer syre krävs det för att skapa tillräckligt med energi. Konditionsträning handlar om att träna hjärtmuskeln så att den blir starkare för att kunna pumpa ut en större blodmängd vid varje hjärtslag. På så sätt får vi en större slagvolym som också ger musklerna mer syre.

Inga kommentarer: