söndag 25 april 2010

Tankar om löparskor


I dagens DN finns en artikel om löparskor där Ewald Hennig, med titeln joggingprofessor (visste inte att det fanns sådana), rekommenderar att man köper fem par skor direkt om man hittar en modell som passar väldigt bra – för det gör proffsen. Anledningen till Hennigs rekommendation är att leverantörerna uppdaterar modellerna ca en gång per år. Då kan det hända att en modell får en annorlunda passform och andra egenskaper – en förändring som inte alltid är till det bättre.

Trots det håller jag inte med. Jag tycker det är fel att uppmana motionärer att köpa flera par löparskor på en gång. Skor är en färskvara. Sulan består av material som tappar sin elastisitet - och därav även sin funktion - med tiden. Själv skulle jag vara försiktig med att använda en sko som är ca 3 år gammal. Med tanke på att det brukar sägas att en normal träningssko håller ca 100-150 mil och att en genomsnittlig motionär springer 2-3 mil per vecka, kan motionärer ha en sko i ca 1-1,5 år. Att proffsen köper flera par på samma gång beror på att de använder flera par skor samtidigt och att de sliter ut skorna mycket snabbare än en typisk motionär.

Att fel skor kan orsaka skador och överbelastning håller jag med om, men det beror inte alltid på instabila skor. Efter att ha jobbat med just löpskor i flera år tror jag att det lika många gånger beror på för stabila skor. Pronation (dvs en inåtrullning i fotleden) är en naturlig rörelse för kroppen, en del av kroppens egen ”dämpning”. Ibland är dock denna pronation för kraftig och kan då bli en påfrestning. Men huruvida pronationen är skadlig eller inte handlar lika mycket om mycket om rotationshastigheten i pronationen, dvs. inte bara vinkeln. Att använda för stabila skor kan istället bidra till en supination (utåtrotation) som inte är naturlig för kroppen och kan innebära större skaderisk än pronationen.

Dessutom upplevs känslan av en sko olika av olika människor och smaken är som baken. En sko och en viss typ av dämpning som jag uppfattar som ”svampig” kan andra uppleva som stenhård. I DN påpekar joggingprofessorn Hennig att den testade skon från Asics inte håller vad den lovar. Visst kan det stämma att det ibland går för fort hos leverantörerna, men det kan lika gärna handla om vilka testpersonerna är och var i rörelsen deras pronation sitter, dvs. om den kommer tidigt eller sent. Vissa skor klarar en tidig pronation bättre än en sen och tvärtom, bl.a. beroende på var pronationskilen i skon är placerad. Dessutom finns det ytterligare en dimension i detta: Bör man använda kraftigt dämpade skor eller inte? Undersökningar visar t.ex. att det är större skaderisk vid "hälisättning"(vilket det ofta blir med en kraftigt dämpad sko) än med en "mellanfotsisättning" (enligt t.ex. POSE-metoden), men detta kommer jag att behandla i ett annat inlägg.

Mitt råd är kort sagt: köp inte mer än max två par skor vid samma tillfälle om Du inte springer väldigt mycket. Risken är att Du får slänga skor. Köp skorna efter en ordentlig utprovning i en butik där kunnig personal kan hjälpa Dig och filma just Ditt steg. Och sist, men inte minst: gå på din egen känsla, den stämmer oftast. Lyssna inte på vad kompisen eller någon annan har för sko - Ni har vare sig samma fötter eller samma steg.


Ps. Bilden har jag lånat från Asics webbsida

Inga kommentarer: