tisdag 19 april 2011

Snabba marathonlöpare

Häromdagen gick Boston Marathon av stapeln. Även om just det loppet (banan) inte är godkänd för rekord kan jag bara konstatera att de drygt 4,2 milen springs snabbare och snabbare - även om det så klart varierar från bana till bana. Årets upplaga vanns av Geoffrey Mutai (Kenya) som sprang över mållinjen på smått sanslösa 2.03.02. Och tvåan, trean och fyran var inte mycket sämre: Fyran Ryan Hall (USA) gick i mål på 2.04.58. Damerna springer också fortare: Caroline Kilel (Kenya) vann på 2.22.36.

Passar i det här sammanhanget på att minnas norska maratonlegenden Grete Waitz som efter ett par år med cancer gick bort natten till idag. 1983 tog hon det första VM-guldet i marathon någonsin, då det var första gången damerna tävlade i den grenen (VM Helsingfors). Hennes personbästa var 2.24.54 (1986), men mest känd var hon kanske för att hon vann New York Marathon nio (!) gånger. Hon vann London Marathon två gånger oxå - och tog fem VM-guld i terränglöpning. Vilken kvinna!

2 kommentarer:

Träningsglädje sa...

häftigt sprunget av mutai även om det var amerikanen ryan hall som alla hejade på och som låg med i tätklungan rätt länge (slutade väl topp-10 nånstans sen tror jag?). mutai såg faktiskt inte så fasligt snabb ut när han väl sprang. kanske var det kläderna eller att han inte hade de där gasellånga benen... men av det blev man visst lurad!

Magnus sa...

Visst var det häftigt sprunget. Jag förvånas ofta av att det inte ser ut att gå så fort för vissa löpare, när det egentligen gör det. Kanske är kläderna helt enkelt ;)