tisdag 20 juli 2010

Ny artikel


Nu har nya numret av Runner's World nått butikerna, även denna gång med en artikel skriven av undertecknad. Den här gången handlar den om de fysiska processer i kroppen som styr pulsen. Jag förklarar till exempel hur det stora och lilla blodomloppet fungerar, med hjärtat som den centrala delen. Här har ni ett utdrag från artikeln:

Hjärtat – kroppens motor
Hjärtat är kroppens motor, det är det som pumpar runt blodet i kroppen. Hjärtat består av fyra ihålliga utrymmen som omges av muskelväggar. Hålrummen kallas förmak och kammare. Det finns två av varje, vänster och höger sida. När hjärtmuskeln slappnar av vidgas den och då sugs det in blod i de olika hålrummen. När sedan hjärtmuskeln spänns och drar ihop sig pressas blodet ut från hålrummen och ut i de stora blodkärl som för blodet vidare. Varje sådan kontraktion av hjärtat kallas hjärtslag och antalet hjärtslag under en minut kallas hjärtfrekvens. Som en effekt av varje hjärtslag är att blod forsar ut genom blodkärlen och detta kallas puls. Denna kan vi känna på vissa delar av kroppen, där stora blodkärl ligger ytligt t ex handleden eller halsen.

.
Kretsloppen
Det lilla och stora kretsloppet kallas de syretransporterande system vi har i kroppen. Det lilla är det där blodet blir syresatt. Hjärtats högra förmak mottar syrefattigt blod och pumpar det vidare via höger kammare till lungorna där blodet blir syresatt. Denna syresättning sker i kapillärerna, de små blodkärl som omger lungblåsorna. När blodet är syresatt förs det vidare till vänster förmak. Därifrån pumpas blodet via vänster kammare vidare ut i stora kretsloppet. Blodet förs till de arbetande musklerna där syret överförs till muskelcellerna via de små kapillärerna. Det syrefattiga blodet förs sedan via vensystemet tillbaka till höger förmak och kretsloppet kan börja om. För att kunna arbeta under någon längre tid måste det finna tillgång av syre till energibildning i muskeln. Desto högre intensitet vi håller ju mer syre krävs för att skapa tillräkligt med energi.

.
När vi tränar konditionsträning tränar vi hjärtmuskel till att bli starkare och kunna pumpa ut mer blod vid varje hjärtslag, vi får en större slagvolym, och då kommer det även mer syre till musklerna.

Inga kommentarer: